Pretraži ovaj blog

petak, 1. travnja 2011.

Praga 2008

U Pragu, Holešovicama se od 12. do 14. rujna 2008 godine održala svjetska izložba pod nazivom "Praga 2008" . Doživljaj za pamćenje kojeg je posjetilo više od 45.000 posjetitelja, zaljubljenika u filateliju i numizmatiku.
 Praga 2008

Dakako i Ja sam se uputio na svjetsku smotru filatelije i numizmatike u Prag.
Ulazak u grad 

Glavna atrakcija je bila dio izložbe filatelističke zbirke Elizabeth - e II, koja sadrži jedne od najvrijednijih poštanskih maraka poput "Penny Black" i "plavog Mauricijusa". Zbog visokih mjera sigurnosti izložbu Elizabethe je moglo posjetiti svega oko 5000 posjetitelja, a bilo kakovo fotografiranje ili snimanje bez posebne dozvole je strogo zabranjeno u bilo kojem unutrašnjem dijelu izložbe!

 Ja ispred glavnog ulaza u prostorije izložbe koje su ogromne i veličanstvene.

 U velikim redovima se čekalo na otvorenje.


Organizirana filatelija u Pragu, Češkoslovačkoj i Češkoj Republici ima dugačku tradiciju i datira još iz vremena Austro - Ugarske monarhije. Prvo društvo Čeških filatelista osnovano je u Pragu 1887. godine, te aktivno je i danas. Savez Češkoslovačkih Filatelista je jedno od sedam osnivača FIP -e u Parizu 1926. godine. U 1989 - oj godini također su aktivni osnivači FEPA -e.
Održavanje Svijetske izložbe je velika čast za zemlju domačina. Kao što su Olimpijske igre, Svijetsko prvenstvo u nogometu ili neka druga velika smotra značajnog svijetskog karaktera i važnosti, tako je filatelistička i numizmatička izložba veliki doprinos i značaj za zemlju domačina.
Filatelistička izložba Praga 2008 održana je u čast 90 - te obljetnice izdanja prve Čehoslovačke markice iz 1918. godine i 90 - te obljetnice Poštanskog Muzeja u Pragu, te 15 - te obljetnice osnivanja Češke Republike.
U dijelu numizmatike, doslovno se izgubite u maštu, jer ponuda je fantastična bila, doslovno skoro za svakoga po nešto. Ja sam, između ostalog, po pristupačnim cijenama na štandu kod ljudi iz Njemačke nabavio si nekoliko gradskih papirnih novčanica Njemačke i Austrije, ali i stare Čehoslovačke novčanice.

10 kruna
15.9.1939
Slovenska Republika / Slovensky štat

1 kruna
15.4.1919
Československa Republika

1000 kruna
24.10.1942
Protektorat Bohmen und Mahren

Praga 2008

Nakon izložbe veliki doživljaj je doživiti "grad stotinu zvonika" - Prag. U njemu samo sat kao da ide naprijed sve ostalo je prekrasno u baroknom stilu,a vrijeme kao da je stalo, gotovo nepromjenjeno do danas. Izvrsna hrana i pivo briljantnih okusa, a cijene više nego pristupačne.

Staromestske namesti 

Stari Gradski trg, s točke gledišta jedan od značajnih trgova u Pragu, jer su se tu događale razne društvene promjene i događaji. U 1621 to je bilo mjesto egzekucije vođa Istočnog Ustanka, a 1948 Klement Gottwald proglasio je Komunističku državu s tog mjesta.
Danas je trg pun restorana, trgovina, događanja i nadolazećih turista.
Staromestska radnice

Vaclavske namesti

Trg u Pragu na kojem su se odigrali mnogi značajni događaji i jedan od češćih motiva na numizmatici.

Pogled na dio grada s Karlova mosta

.. i još mnogo mnogo toga....
ing.Branislav Kujundžić


Nema komentara:

Objavi komentar