Pretraži ovaj blog

ponedjeljak, 10. siječnja 2011.

4 kune, novac ili samo žeton?!

Kovanica 4 kune iz 1941 godine, postavlja kod kolekcionara česta i slična pitanja kao što glasi u naslovu teme. 
Namjena i svrha izrade četiri kune bila je prvotno za potrebe brzoglasnih postaja, odnosno telefonski žeton.
No zbog okolnosti tog vremena poprimila je novu namjenu i svrhu uporabe. Služila je u svakodnevnom platnom prometu i time postala opticajna kovanica u Hrvatskoj.
Zbog nedostatka sitnog novca, te uvidjevši da je potreba za sitnim novcem velika, četiri kune kovanica je privremeno stavljena u službu i opticaj. Sličnu sudbinu papirni gradski novci su imali, koji su bili namjenjeni samo za područje pojedinog grada, međutim polako su se proširile i na ostale dijelove Hrvatske.

slika kovanice 4 kune 1941 godina

Hrvatska Narodna Banka 25.9.1942 godine izdaje papirne novčanice od 50 banica, jednu i dvie kune te brzo povlači sva ostala pomočna izdanja iz opticaja. Brzo povlačenje i uništavanje između ostalog i kovanice od
4 kune dovelo je do toga da je ta kovanica rijetka, a naročito u prvoj kvaliteti. 
Prema tome smatram, da se ovo izdanje u potpunosti treba uklopiti u korpus novca Hrvatske ne samo kao žeton nego opticajni novac i žeton. Dakle to bi bio ujedno i odgovor na pitanje s naslovnice četiri kune su i novac i žeton, te ih tako treba i promatrati.

Kovanica 4 kune je zavedena u literaturi domačeg autora Borne Barca.

 Značajno za spomeniti je da postoje kovanice od 4 kune izrađene od mjeda!! izuzetno su rijetke, a poznato je javnosti svega nekoliko primjeraka. Istog su oblika i dizajna poput kovanice na slici, jedino je struktura materijala drugačija.

ing.Branislav Kujundžić
Slike: Vlastiti izvori

Nema komentara:

Objavi komentar