Pretraži ovaj blog

srijeda, 1. veljače 2012.

Jubiläums - Erinnerungsmedaillen - Odlikovanja i Priznanja II

Odlikovanja i Priznanja II
Jubiläums - Erinnerungsmedaillen
Jubilej - Spomen medalja za Oruzane Snage i Redarstvo
1898. godina
 

 Obljetnica prigodom ponavljanja pristupanja prijestolju cara/kralja Franje Josipa I. 18.kolovoza 1898. godine!

Medalja ima promjer od 34 do 35 mm, Ono sto je jako interesantno sto car/kralj na medalji nosi visoka odlicja i uniformu.
Odlicja na Spomen Medalji koja nosi car/kralj su: 

- Red Zlatnog Runa, Red je osnovan 10. sijecnja 1430. godine i red je vitezova, sto je po uzoru na monaski red vitezova i formacije zajednice. Kasnije utjelovljenje je red za zasluge, te veza između razlicith znacenja rijeci je osim "red" ima i Dar.
Svrha samog reda je, ocuvati Katolicku vjeru, zastita Crkve i postovanja, te cista cast vitestva.

- Veliki vojni kriz Marije Terezije (također vojni red Marije Terezije i Austrijski vojni red Marije Terezije) je Austrijska vojna medalja za postignuca u ratu. 18 lipnja. 1757. godine na dan bitke, donirao prvu medalju,a promocija medalje se dogodila 7. ozujka 1758. godine. Dakle upravo ta medalja je najvece priznanje do kraja Monarhije za najvece junastvo i nagrada svoje zemlje svom heroju.
Od nositelja te medalje kod Nas poznati su: feldmarshal Svetozar Borojevic, zatim ban Josip Jelacic od Buzima, Franz Jelacic od Buzima....
- Ratna medalja u Prosincu 1873. godine po nalogu samog cara/kralja, dodjeljivana svim vojnim osobama i oruzanim snagama Carstva i Kraljevstva, koje su na jednoj ili vise kampanja sudjelovale. Ono sto je zanimljivo ta medalja je napravljena od zarobljenih topova u bronci!

- Red St. George u pocetku zamisljen kao nagradu za hrabrost pred neprijateljem, no tijekom vremena je prilagođen i kao nagradu za radni staz, koji je objasnit u statutima iz 1816. godine. Inace formiran prvi puta 1769. godine, pa zatim je prosireno i na pomorsku flotu.
..Natpis glasi FRANC IOS....I..D..G..IMP..AVSTR REX BOH.....AC ITD AP....REX HVNG... s druge strane imamo pravokutnu plocu s natpisom SIGNVM/MEMORIA, lovorov vijenac a na gornjem dijelu natpis MDCCCXLLVIII - MDCCCXCVIII - Rimski natpis godine - dakle 1848 - 1898.

Imamo zlatnu inacicu medalje pa i pozlacenu na bronci i broncanu! Broncanu su gotovo svi aktivni i neaktivni pripadnici svih vojih i redarstvenih Oruzanih snaga dobivali.

..U svakom slucaju vrlo bitna i interesantna medalja!

ing.BK
A.D. II. 2012




Nema komentara:

Objavi komentar