Pretraži ovaj blog

petak, 25. ožujka 2011.

Zaboravljene Dvie lire - VUJA.

U posljeratnom periodu u dijelu Istre, Rijeke i Slovenskog Primorja odnosno Zone A i B sukladno izdanju novčanica Lira B, za Zonu B, ili takozvane Lire Titove ili Jugolire vršilo se označavanje novca posebnim poštanskim markicama s natpisom "VOJNA UPRAVA JUGOSLAVENSKE ARMIJE" sa vrijednosti nominale na koju se novčanicu stavlja, ono što je nepoznato, tko je radio i u koje svrhe?!
Ta praksa je starijeg datuma a da ne idemo "jako daleko" možemo se prisjetiti primjera s AustroUgarskim novčanicama ...

Rijetkih Dvie lire
Vojna uprava Jugoslavenske Armije

Novčanica je pravi mali dragulj Hrvatske numizmatike i svjedok prošlih vremena, nažalost koja nije kao ovaj primjer zabilježena u stručnim literaturama numizmatike odnosno notafilije.

VUJA - 2 lire

Tko istražuje taj nešto i pronađe, tako i ova tema zasigurno nije zatvorena već konačno otvorena i spremna na detaljnije i daljnje istraživanje.
Prednja strana 
VUJA - 2 lire

18.1.1945, Naredbom pod brojem 26. za Vojnu upravu Jugoslavenske armije za Julijsku krajinu, Istru, Rijeku i Slovensko primorje izlaze poznate Lire u apoenima od 1,"2",5,10,20,50,100,500,1000 lira.


500 lira 1945 

Zanimljivost je što je poštanska markica izdana 8.II.1947, a 20.X.1947 su povučene sve lire i zamjenjene dinarom, stoga ta novčanica je mogla biti svega osam mjeseci u prometu (ako se isključi pojam da je bila u prometu i u vrijeme Italije)! Pravni dokument ili odluku o uvođenju takove novčanice još uvijek nema dostupne, te zbog toga otvara mnoga druga pitanja, poput mogućnosti da je netko u ono vrijeme bez posebnog razloga nalijepio markicu i slično, a dok se to ne riješi , zasigurno kao takove, dvie lire ipak pripadaju u Hrvatsku i Slovensku nacionalnu baštinu te notafiliju s obzirom na okolnosti i vrijeme kada su nastale jer drugih podataka nema.

ing.Branislav Kujundžić
Slike: Vlastiti izvori - kolekcije


Nema komentara:

Objavi komentar