Pretraži ovaj blog

nedjelja, 6. veljače 2011.

Mala priča o jednoj kuni.

Ljetnog dana, prije nekoliko godina, javio mi se kolega znajuči naravno da se bavim numizmatikom, kako ima jednu kunu u svom dučanu jako neobičnu i različitu do sada od svih koju je On vidio. Dakako, obečao sam čim prije mi obveze dopuste doći i pogledati "neobičnu jednu kunu". Kako se to vrijeme približavalo tako je i meni mašta te razne ideje kružile mislima, o čemu bi se tu moglo raditi. Kad sam napokon i stigao u dučan, kolega je otvorio blagajničku kasu i na prvi pogled ništa tu nije bilo neuobičajeno.
U odvojenom dijelu nalazila se upravo kovanica zbog koje sam pozvan. Uistinu je bila vrijedna pozornosti jer jako rijetko se s tim verzijama možemo sresti u prometu ili kolekcionarskoj zbilji. O čemu je riječ? Kovanica prilikom kovanja nije u potpunosti dovoljno otisnita, te je upola tanja po debljini, a prednji dio na dijelu brojke jedan i grba takodjer nije u potpunosti otisnit. Kovanica je naravno po težini puno lakša od originalne kovanice jedne kune, no promjer joj je isti.
slikovni prikaz aversa
zanimljivost je u tome, što je kovanica relativno dugo bila u opticajnom prometu, a zbog svojih specifičnosti se održala bez prevelikih zapažanja.
slikovni prikaz reversa
s lijeve strane je uobičajena kovanica, a s desne je upola tanja kovanica
Na kraju razgledavanja i ugodnog razgovora sam od kolege tu kovanicu dobio na poklon, no nije ona usamljni primjerak greške u kovanju modernih kovanica.
Upornim istraživanjem i proučavanjem, večinom kovanica iz prometa, jedan drugi kolekcionar je otkrio do sada oko 700 komada različitih "grešaka" na kovanicama kuna i lipa svih apoena. No ovako upadljiv i upečatljiv primjerak je rijedak. Dakle vrijedi svako malo pogledati novčiće imaju li što posebno zanimljivo na sebi, a što druge nemaju.

ing.Branislav Kujundžić

2 komentara:

  1. čini li mi se ili to niti rub nije zupčan?

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala na Vasem komentaru!
    Kovanica ima zupcani rub, no ocito zbog lose produkcije slike se ne vidi! odnosno svijetlo fotoaparata je zasjenilo taj dio.

    OdgovoriIzbriši