Pretraži ovaj blog

nedjelja, 27. veljače 2011.

Temesvári bárcák a XIX. század második feléből

 Slikovni prikaz literature

U ovoj temi htio bi preporučiti literaturu s naslovne teme svim kolekcionarima koji detaljnije ulaze u istraživanje i proučavanje notafilije.
Literaturu sam dobio na poklon s pisanom posvetom od dragog prijatelja, inače jednog od autora literature.
Riječ je o doktoru znanosti gospodinu Franz Von Klimstein, autoru više znanstvenih radova, projekata, numizmatičkih literatura te jednim od vrsnih Europskih stručnjaka. Naime, Ja i moj prijatelj Franz, zajednički trenutno radimo na novom projektu koji će biti predstavljen između ostalog i na NumismaticaBaco blogu ćim bude završen u nekim od narednih tema.
Od daljnjih autora su također vrsni stručnjaci dobro poznati javnosti kao gospodin Zombori Lajos i Adamovszky Istvan inače jedan od najpoznatijih Mađarskih autora numizmatičkih literatura.
Tema odabranog područja je Temišvar, grad i okolica, literatura obiluje podatcima i načinu života i plačanju u to vrijeme te povijesnim podatcima. Temišvar se naglo počeo razvijati nakon što su Turci protjerani. Tomu se pridodaje jaka međunardona trgovina jer je istaknila važnu ulogu razvoja tog kraja.
Prema samim riječima autora Istvana, Temišvarska populacija je uvijek bila izmiješana u razdoblju njemački, mađarski, hrvatski, slovački, češki, ukrajinski, srpski, bugarski, romske populacije te tako mogu nazvati svojim nasljeđem i novčanice.
Literatura obiluje platnim sredstvima koja su se upotrebljavala u to vrijeme na Temišvarskom području, a nisu dio uobičajenih državnih novčanica, nego su izdanja, različitih uprava ili poduzeća koja su se rabila umjesto novca na tom području.
Literatura se dijeli na nekoliko obrađenih tema: Naplatne postaje i cestarine, Pflastergeld, Tržišne pristojbe, Standgeld i u zadnjem poglavlju moderna izdanja Temišvara, projektu na kojem je radio i dr.Franz.
 Literatura je u boji te svaki objekt je prikazan s objašnjenjem, vrijednosti i povijesnom arhivskom građom.
i na Hrvatskom jeziku 1 kruna iz 2004 godine Temišvar

Pflastergeld - 1872 godina


Potpis s posvetom.
Zasigurno će literatura biti od velike važnosti za daljnji rad i usavršavanje na znanstvenom polju notafilije, a ovim putem još jednom Veliko Hvala prijatelju Franzu..
Danke mein Freund !

ing.Branislav Kujundžić
Slike: Vlastiti izvor









Nema komentara:

Objavi komentar